De gewassen

We beschrijven hieronder enkele tientallen kansrijke gewassen speciaal voor de kleutertuin. Eén gewas per pagina en met steeds dezelfde opbouw. Zo is het mogelijk om snel een overzicht te hebben van de kerngegevens die bij een teelt horen.

Als u een ruime tuin beschikbaar hebt, volg dan de instructies op de pakjes zaden en geef de bloemen en groenten de ruimte! Maar: alle hier genoemde gewassen doen het ook prima in een kleine vierkantemetertuin. In die situatie kunt u met ons zadenpakket meerdere jaren vooruit. U gebruikt dan slechts heel weinig zaden per soort.

Los daarvan noemen we hier ook een paar struiken die diepe indruk zullen maken op kleuters: de sering wegens de geur en de vlinderstruik - nou ja, dat hoeven we niet uit te leggen! Deze struiken kunnen in het vroege voorjaar vlot en snel geplaatst worden in een tuin en leveren in hetzelfde jaar nog "resultaat". Dat geldt niet voor de kastanje. Daar zijn we ook zeer enthousiast over, maar die groeit niet zo snel. Als u in het vroege voorjaar een paar takken met uitbottende knoppen te pakken kunt krijgen: haal ze binnen en kijk hoe de knoppen uitlopen en de bladeren zich ontvouwen.

Natuurlijk zijn er honderden andere mogelijkheden. We noemen u hier slechts een aantal voorbeelden die haast iedereen uit zijn of haar jeugd wel kent. Als wij deze informatie op onze beurt weer doorgeven aan de jonge kinderen, dan zullen ook zij die ervaringen weer met zich mee dragen. Uiteraard: varieer naarmate de omstandigheden dat wenselijk of nodig maken. Ons uitgangspunt (ook bij het zadenpakket) is duidelijk: in iedere gewone stadstuin of vierkantemetertuin moeten de hier besproken gewassen het goed kunnen doen.