Algemeen:

Peterselie is een van de meest geliefde keukenkruiden. We onderscheiden twee soorten, krulpeterselie en platte peterselie.
De aanblik van krulpeterselie is het leukst; de smaak van platte peterselie wordt culinair het hoogst gewaardeerd.

Gebruik:

Peterselie wordt vaak vers verwerkt in de keuken om gerechten smaak te geven. Ook in soepen etc.

Plantkundige bijzonderheden:

Peterselie is een schermbloemige, net als bijvoorbeeld de wortel. De plant is tweejarig. In de tuin behandelen we hem in het algemeen als eenjarige.

Zaaien:

Peterselie kiemt slecht. Daarom verdient het aanbeveling binnen te zaaien in een zaaibakje. Dat kan al vanaf februari.
Het zaaibed moet vochtig gehouden worden.
Buiten zaaien kan wel, maar het duurt heel lang voor het opkomt.
Beter dus: binnen opkweken en vervolgens (vanaf eind april -bij goed weer) 4 planten in een vak van de vierkantemetertuin plaatsen.
Let op: niet vlak bij andere schermbloemigen (wortels) plaatsen!

Verzorgen:

Zorg er voor dat de peterselie niet uitdroogt. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Bovendien kan dat er toe leiden dat de plant voortijdig gaat bloeien en zaad gaat vormen.

Oogsten:

Snij of knip naar behoefte af en verwerk onmiddellijk in de keuken.
Prachtig toch om de vers geoogste peterselie meteen over de soep te strooien?
Platte peterselie kan ook goed worden gedroogd.

Problemen en bijzonderheden:

Een vrij probleemloos gewas - mits juist verzorgd. Knip gele of aangetaste bladeren weg.

Wist je dat...

Peterselie veel chlorofyl bevat?
Daarom is het een prima ademverfrisser na het eten van bijv. knoflook.