Algemeen:

Tijm is een overbekend keukenkruid met ook geneeskrachtige eigenschappen. Het is in de tuin een klein onopvallend struikje.

Gebruik:

Tijm is een aromatisch kruid. Het wordt door tal van gerechten verwerkt.

Plantkundige bijzonderheden:

Er is een aantal soorten beschikbaar. Niet allemaal zijn ze even winterhard.

Zaaien:

Tijm kan gezaaid worden, maar het groeit niet overmatig snel. Maar ook de hele kleine plantjes geven al duidelijk de karakteristeke geur af.
En daar is het toch om begonnen!
Als de plantjes wat groter worden: zet er hooguit vier in de vierkantemetertuin.

Verzorgen:

Tijm is gesteld op Zuid-Europese groeiomstandigheden.
Graag dus veel zon en een goed doorlatende grond. Aan natte koude voeten heeft tijm een hekel. De plant rot dan weg.

Oogsten:

Oogst naar behoefte, maar ga vooral regelmatig met de handen door het struikje heen en geniet van de geur die vrijkomt.

Problemen en bijzonderheden:

Na verloop van ee paar jaar zal het struikje sterk verhouten. Scheur en deel in het voorjaar en zet de stukken van de plant wat dieper weer terug in de tuin.

Wist je dat...

Tijm ook heel goed is voor de keel?
Tijmsiroop is een algemeen bekend middel daarvoor.