Wat kan - en wat juist niet


Voor de aanleg van een kleutertuin zijn geen uitzonderlijk groene vingers nodig. Integendeel. Met goede wil en een beetje enthousiasme komt u een heel eind. Niets is ingewikkeld of moeilijk - en we helpen u graag op weg.

Juffertje in 't Groen Voor jonge kinderen zoeken we min of meer probleemloze planten die snel groeien en vanuit verschillende invalshoeken interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bloem als Juffertje in 't Groen. Duidelijke herkenbare zaden die ook door kinderen prima stuk voor stuk gezaaid kunnen worden. De plant groeit snel met aantrekkelijk en sprekende bladeren, krijgt mooie bloemen en tenslotte prachtige zaadbollen die - herkenbaar - weer het zaad opleveren waar ook mee werd begonnen. Prachtig toch? Kan niet missen - dat moet een succes worden. Zo zijn er meer bloemen die op basis van hun kleur of aantrekkingskracht, voor bijvoorbeeld insecten, interessant zijn.

En wat te denken van het eten van een jong en vers geplukt radijsje waar de aarde net vanaf geveegd is. Maak het mee en geniet met elkaar! En natuurlijk hoort er ook een aardbeiplant bij. Ook groenten dus als een onmisbaar element voor kleuters.

Door hun bijzondere geuren zijn kruiden zeer aantrekkelijk voor de kleutertuin. Dille heeft als plant een prachtige vorm en de tijm geurt meer dan heerlijk...

Tenslotte de textuur: van een plant als de ezelsoor (stachys) kunnen jongen kinderen zeer genieten. Heerlijk zachte blaadjes die gestreeld  kunnen worden. Het lijkt wel een konijnenvachtje!

Natuurlijk gaan we alles uit de weg wat steekt, prikt, of giftig is. Bloemen als vingerhoedskruid en salomonszegel gaan we dus uit de weg en ook de spectaculaire wonderboom (ricinus): niet doen dus. Een enkel zaadje daarvan kan al voldoende zijn voor een ziekenhuisopname of erger. Gelukkig zijn dat uitzonderingen. Maar: speel op veilig en kijk naar ons gewassenoverzicht.

Verder: zorg dat de kleutertuin veilig omheind is en dat er geen gevaar van water (vijver of sloot) is. Als kinderen willen meehelpen: prima. Let er op dat er met verstandig hen passend gereedschap gewerkt wordt. Een doorsnee setje tuingereedschap van een paar euro uit de speelgoedwinkel is meestal volstrekt onbruikbaar - niet geven en niet inzetten dus.