Tomaat (Groenten)
Algemeen:
De tomaten komen uit Zuid-Amerika en zijn door de Spanjaarden naar Europa gebracht. Brede introductie hier was er pas in de eerste helft van de vorige eeuw.Gebruik:
Er is vrijwel geen salade denkbaar waar geen tomaten aan te pas komen en ook bij vele pastagerechten is tomaat een graag geziene gast in de saus. We gebruiken ze vers, verwerkt, in soepen, sauzen, voor- en hoofdgerechten!Plantkundige bijzonderheden:
De tomaat is lid van de nachtschadefamilie, waar ook de aardappel bij hoort. Er zijn veel giftige planten en bessen in die groep, maar een pittig tomaatje gaat er toch wel in!Zaaien:
Zaai ondiep vanaf midden maart binnen. Het opkweken kan als lastig ervaren worden. Gebruik zanderige grond en zorg dat deze niet te nat is. Jonge plantjes zijn zeer gevoelig voor stengelrotStevige compacte planten kunnen na 15 mei buiten uitgeplant worden. In de vierkantemetertuin zet u er slechts één per vak.
Verzorgen:
Plant tomaten alleen maar buiten uit als de grond redelijk warm is. Anders is er een verhoogde kans op ziektes en problemen.Bij tomaten is er altijd het verhaal over het "dieven": haal de zijscheuten weg die vanuit de oksels bij de bladeren gaan groeien.
Zorg verder dat u het aantal trossen overzichtelijk houdt.
Laat de plant liever aandacht besteden aan een paar trossen minder, als die dan wél allemaal goed uitrijpen!
Oogsten:
We hebben voor u soorten met kleine smakelijke tomaatjes gekozen. Oogst ze voorzichtig - stuk voor stuk. Eventueel losknippen. Let goed op dat u niet een hele tros lostrekt van de plant! Enjoy!Problemen en bijzonderheden:
Er zijn veel problemen mogelijk. Het is een lastige teelt. Maar: als het lukt dan is het genieten! We willen u hier niet vermoeien met een breed scala mogelijke ziekten en plagen. Zorg voor optimale omstandigheden. Voedzame grond, voldoende vocht en een zonnige plek. Bij extreme hitte afschermen van de zon!Wist je dat...
Tomaten de meest gegeten vruchten ter wereld zijn?Op nummer twee staan de bananen en de appels komen op de derde plaats.